Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Inget farligt i maten, tack!

Hur reagerar ett livsmedel med materialen i en förpackning? Eller med stålet på en kniv, plasten i en skärbräda eller tallriken som maten ska serveras på? Normpack, som drivs av RISE, hjälper företag med tester, rådgivning och att hålla koll på lagar och regler.

Alla typer av material som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel måste vara säkra. Det innebär att människor inte ska riskera att kemikalier från till exempel en förpackning sprids till maten de ska äta. På fackspråk säger man att ämnen inte ska kunna migrera till livsmedlet.

Normpack är en näringslivsgrupp som bildades 1981 och i dag har närmare 200 företag som medlemmar. Förutom att verka för säkrare material i livsmedelskontakt hjälper man medlemmarna att uppfylla lagkrav. Det sker genom rådgivning, utbildning och tester. Normpack företräder även industrin i kontakt med myndigheter.

Ger råd till företag

Normpack drivs av RISE och har sitt sekretariat i Stockholm. Personalen består i dag av Hans Steijer och Susanna Andersson, legala experter, och Ann Lorentzon som är projektledare.

– Små företag vill ha någon att hålla i handen för att kunna göra rätt. Där hjälper vi till med råd och utbildningar. Och vi kan också utfärda certifikat. Större företag är med mer för att nätverka och bevaka vad som händer i branschen, säger Ann Lorentzon.

I dag handlar mycket av testverksamheten om plaster eller blandmaterial som innehåller plast, exempelvis laminat av kartong, plast och aluminiumskikt.

– Förpackningar består av fler och fler material, bland annat för att livsmedlen ska få längre hållbarhet. Till exempel kan en kexförpackning bestå av sju olika lager med plast, säger Ann Lorentzon.

Konsumenten ska kunna känna sig trygg

Dagens regelverk bygger på ett ramdirektiv från EU som säger att material som kommer i kontakt med livsmedel inte får vara farliga för hälsan. Det är producenten som ska kunna visa att så är fallet.

– Livsmedelsverket har flaggat för att tillsynen kommer att bli mer omfattande framöver. Som konsument ska jag känna mig säker på att det jag äter inte varit i kontakt med något farligt ämne, säger Ann Lorentzon.

Komplexa regler 

I Normpacks myndighetskontakter ingår också att tycka till om olika förslag och att lämna remissvar inom Sverige och i EU. Ann Lorentzon är säker på att organisationen har en viktig uppgift att fylla även framöver:

– Ja, reglerna blir alltmer komplexa och detaljerade. Därför behöver många företag vårt stöd.

Ann Lorentzon

Kontaktperson

Ann Lorentzon

Projektledare

+46 76 876 70 67

Läs mer om Ann

Kontakta Ann
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Susanna Andersson

Kontaktperson

Susanna Andersson

Projektledare

+46 76 876 70 83

Läs mer om Susanna

Kontakta Susanna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.