Många företag vill hjälpa till och producerar produkter och skapar tjänster som ska minska smittspridningen, stötta vården, hjälpa människor i karantän och få samhället att klara rådande omständigheter. Företag börjar tillverka handsprit och munskydd eller lansera digitala tjänster för att till exempel underlätta distansundervisning. När kriser uppstår skapas möjlighet att tänka nytt och annorlunda. Och man vill snabbt lansera sin nya idé. Men glöm inte att certifiera den nya produkten. RISE hjälper små och medelstora företag med certifiering.
Även under exceptionella situationer som den rådande kris vi är i nu är det viktigt att som företag tänka på att certifiera sina produkter.
Myndigheter ställer nationella krav
Det är ofta en myndighet, så som Boverket eller Energimyndigheten, som fastställer de nationella kraven och därmed vad en produkt ska uppfylla.
– Det kan röra att en produkt ska klara vissa bullerkrav eller tätningskrav, säger Dag Sjöholm.
Branschkraven kan handla om att en branschorganisation vill tydliggöra och säkerställa att de produkter som säljs motsvarar vissa krav.
– Så att man exempelvis inte säljer dörrar som har vissa brandegenskaper, säger Dag Sjöholm.
Viktigt att inte vänta för länge
Under exceptionella situationer som nu, kanske framtagningen av den nya produkten går fortare än vanligt. Då är det också viktigt att man inte väntar för länge med att påbörja certifieringsprocessen.
– Någonstans under prototyptestningen skulle jag säga är ett bra tillfälle, har man väl börjat med tillverkningen är det ju lite sent om det skulle visa sig att något är fel, säger Dag Sjöholm.
Företaget som utför certifieringen behöver vara opartiska. Skulle man inför certifieringsprocessen ta hjälp eller fråga om råd från ett företag som utför certifieringar innebär det att just det företaget inte kan utföra certifieringen. Då bedöms de inte längre vara opartiska.
När certifieringen har påbörjats provas den aktuella produkten noggrant samtidigt som produktionen kontrolleras för att säkerställa att alla produkter håller samma kvalitet.
– Man tittar på den process produkterna flyter igenom och ibland tar man några stickprov för prövning så att man säkerställer att kunden inte bara skickar in produkter som ser bra ut, säger Dag Sjöholm.
Gäller i fem år
När alla steg är avklarade och godkända utfärdas ett certifikat och företaget kan märka sin produkt med ett certifieringsmärke. Certifikatet gäller oftast under fem år. Skulle något ändras med produkten, till exempel om andra material används i tillverkningen eller om den ska säljas inom ett nytt segment, krävs en ny certifiering.
För den som behöver råd och stöttning kring certifiering finns hjälp att få från till exempel branschorganisationer och Almi.