Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

I kris föds nya produkter – men glöm inte att certifiera

Många företag vill hjälpa till och producerar produkter och skapar tjänster som ska minska smittspridningen, stötta vården, hjälpa människor i karantän och få samhället att klara rådande omständigheter. Företag börjar tillverka handsprit och munskydd eller lansera digitala tjänster för att till exempel underlätta distansundervisning. När kriser uppstår skapas möjlighet att tänka nytt och annorlunda. Och man vill snabbt lansera sin nya idé. Men glöm inte att certifiera den nya produkten. RISE hjälper små och medelstora företag med certifiering. 

Även under exceptionella situationer som den rådande kris vi är i nu är det viktigt att som företag tänka på att certifiera sina produkter. 


Myndigheter ställer nationella krav

Det är ofta en myndighet, så som Boverket eller Energimyndigheten, som fastställer de nationella kraven och därmed vad en produkt ska uppfylla.  

– Det kan röra att en produkt ska klara vissa bullerkrav eller tätningskrav, säger Dag Sjöholm.  

Branschkraven kan handla om att en branschorganisation vill tydliggöra och säkerställa att de produkter som säljs motsvarar vissa krav.  

– Så att man exempelvis inte säljer dörrar som har vissa brandegenskaper, säger Dag Sjöholm. 


Viktigt att inte vänta för länge

Under exceptionella situationer som nu, kanske framtagningen av den nya produkten går fortare än vanligt. Då är det också viktigt att man inte väntar för länge med att påbörja certifieringsprocessen. 

– Någonstans under prototyptestningen skulle jag säga är ett bra tillfälle, har man väl börjat med tillverkningen är det ju lite sent om det skulle visa sig att något är fel, säger Dag Sjöholm.  

Företaget som utför certifieringen behöver vara opartiska. Skulle man inför certifieringsprocessen ta hjälp eller fråga om råd från ett företag som utför certifieringar innebär det att just det företaget inte kan utföra certifieringen. Då bedöms de inte längre vara opartiska.  

När certifieringen har påbörjats provas den aktuella produkten noggrant samtidigt som produktionen kontrolleras för att säkerställa att alla produkter håller samma kvalitet.  

– Man tittar på den process produkterna flyter igenom och ibland tar man några stickprov för prövning så att man säkerställer att kunden inte bara skickar in produkter som ser bra ut, säger Dag Sjöholm. 

Gäller i fem år

När alla steg är avklarade och godkända utfärdas ett certifikat och företaget kan märka sin produkt med ett certifieringsmärke. Certifikatet gäller oftast under fem år. Skulle något ändras med produkten, till exempel om andra material används i tillverkningen eller om den ska säljas inom ett nytt segment, krävs en ny certifiering.  

För den som behöver råd och stöttning kring certifiering finns hjälp att få från till exempel branschorganisationer och Almi.  

Vill du bli kontaktad av RISE för certifiering av din produkt? Använd kontaktformuläret till höger på sidan.  


Kontaktperson

Dag Sjöholm

Forsknings-och affärsutvecklare

Läs mer om Dag

Kontakta Dag

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Berättelse

Så lyckas du med uppskalningen av ditt bolag

Att starta företag och komma igång med verksamheten brukar gå bra för de allra flesta. Men aldrig blir utmaningarna så stora som när ditt företag ska växa. Företagsproffset Kajsa Hedberg, VD för SISP, ger dig åtta ovärderliga tips…
Område

Certifiering

När du ska köpa en cykelhjälm vill du veta att den håller om du cyklar omkull. Certifiering är ett kvitto på kvalitet som möjliggör marknadstillträde och skapar förtroende på marknaden. Att en oberoende part har kontrollerat och g…

Produktcertifiering

Certifiering av produkter handlar om att skapa ett förtroende för produkten när den kommer ut på marknaden.
Tjänst

Tester för skydds­utrustning till vården

Vi erbjuder tester kring skyddsutrustning enligt EN 149, EN-ISO 20743, EN 14683, EN 1500, EN 1499, EN 166, EN ISO 18526-3, EN 14605, samt för SS 8760001:2016, SS 8760002:2018 och SS 8760164:2018
Område

Provning

Oavsett om du har importerat leksaker från Kina, köpt in bränsle utan att veta andelen tjära eller utvecklat en egen produkt som du vill kvalitetssäkra, kan vi på RISE hjälpa dig. Vi använder flera tusen olika provningsmetoder för…
Område

Medicinteknik

När Sveriges befolkning åldras ökar våra vårdbehov. Om en medicinteknisk produkt bidrar till att patienten återhämtar sig fortare och tillbringar kortare tid på sjukhus så minskar patientens lidande och vården sparar pengar. Medic…
Tjänst

Utvärdering av biokompatibilitet

Alla medicintekniska produkter måste genomgå en biologisk utvärdering för att uppfylla kraven i EU:s förordning för medicintekniska produkter (MDR). Vi kan hjälpa er med allt från att upprätta en biologisk säkerhetsplan enligt ISO…