Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hjälper elcyklar att nå kraven

2017 blev elcykeln årets julklapp. Intresset har bara ökat sedan dess. Inom RISE finns lång erfarenhet kring regelverken som rör både vanliga cyklar och elassisterade cyklar, så kallade EPAC. Som konsument finns det enkla saker att hålla koll på för att kunna känna sig trygg.

Det behövs standarder och krav. Köper du en vara ska du kunna lita på att den inte ska gå sönder vid normal användning och att det finns någon som tar ansvar för att produkten uppfyller kraven.

När det kommer till elcyklar klassas de inom EU som maskiner. Därmed måste de uppfylla kraven som finns i EU:s maskindirektiv. Det är tillverkaren som ansvarar för att kraven följs. CE-märket är beviset som gör att du som konsument kan vara säker på att så är fallet.

– Vi utför inga CE-märkningar, det är inte vår uppgift. Däremot kan vi hjälpa importörer och tillverkare att kontrollera att allt är i sin ordning för att CE-märka och ta in varan på marknaden, säger Stefan Olsson, certifieringsingenjör på RISE.

När det kommer till klassiska trampcyklar kan RISE certifiera enligt internationella standarder. Det är bland annat ISO 4210 för vanliga cyklar och ISO 8098 för barncyklar. RISE är ett oberoende testlabb för cyklar och har varit med och skapat standarder i Europa som ska säkerställa att cyklarna är just säkra.

Om det låter krångligt med de olika standarderna har Stefan Olsson ett tips till dig som är går i tankar på att köpa en elcykel.

Man kan inte begära av konsumenter att de ska hålla koll på alla delar av den här typen av frågor. Men så länge du har en maskinskylt på cykeln med CE-märkning, en bruksanvisning i original eller översättning av originalet och EG-försäkran på landets språk som pekar på Eus maskindirektiv kan du utgå från att cykeln uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven, säger Stefan Olsson.