En app som berättar om du ska cykla eller åka tåg till arbetet. En självkörande bil som kommer och hämtar dig på morgonen. Det här är två exempel som kan bli verklighet i framtiden, när vi köper mobilitet som en tjänst istället för tågbiljetter och egna bilar.
Telefonen plingar till precis när du ska hälla upp morgonkaffet och scrolla igenom dagens nyheter. Den vill meddela dig hur dagens resa till jobbet kommer att se ut. Igår var det buss och cykel men eftersom trafiken är lite lugnare idag och köerna något kortare, kommer en bil och hämtar upp dig kvart över åtta. Tillsammans med tre andra resenärer tar den självkörande bilen dig från dörr till dörr, hemifrån till din arbetsplats.
– Färdsättet kan variera från dag till dag. Men tanken är att vi i framtiden ska kunna använda teknik och smarta algoritmer, i till exempel en app, för att få förslag på vilken resväg jag ska ta just idag för att komma fram snabbt, billigt och miljömedvetet.
Det här berättar Eilert Johansson som är affärs- och innovationschef inom området mobilitet på RISE. Han beskriver sin vision av hur vi reser i framtiden. I framtiden köper vi tjänsten ”en resa” istället för att köpa enskilda biljetter för olika delsträckor eller en egen bil, som ofta bara används någon timme varje dag och sedan blir stående. Vi samåker mer och vi kan enkelt blanda olika transportslag i en och samma resa. Kanske låter det krångligt utifrån det vi är vana vid, men med en smart rese-app ska även en lång resa med flera olika färdmedel bara vara några snabba klick bort.
Det ska vara enkelt och billigt att välja miljövänliga, hållbara resor
Knyta ihop olika färdmedel
Eilert Johansson menar att vi redan idag går mot ett samhälle där mobilitet är en tjänst.
– Många använder tjänsten privatleasing istället för att köpa en egen bil, vilket är ett steg åt det hållet. Ett annat exempel är att en del nya bilar har en tilläggstjänst som gör det lättare att dela bilen med vänner eller grannar. Rent tekniskt har en sådan bil ingen nyckel, utan startas istället med mobiltelefonen, för att flera personer ska kunna ha tillgång till bilen.
Det finns också bilpooler och hyrcyklar i flera städer. Men för att utveckla mobilitet som tjänst måste alla bilar, hyrcyklar, bilpooler, kollektivtrafik och framtida autonoma fordon knytas ihop till ett sammanhållet koncept.
– Det kommer att vara ett stort pussel, inte bara tekniskt utan även vad gäller lagar, regler, skatter och subventioner. Det ska vara enkelt och billigt att välja miljövänliga, hållbara resor. Det behövs också nya regler och lagar för att tillåta att en automatiserad minibuss hämtar dig där du bor och kör dig till pendeltåget eller direkt till jobbet. Allt det här behöver ändras, säger Eilert Johansson som tror att vårt bilåkande kommer att minska när mobilitetstjänsterna väl är etablerade.
– Då kan vi minska både koldioxidutsläpp och trängsel. Elbilar minskar utsläppen ganska drastiskt men de hjälper inte mot trängseln. Därför behöver vi fler delade och smarta tjänster när vi ska resa, så att antalet bilar kan bli färre.
Yngre generationen mer öppna
Det krävs en beteendeförändring hos gemene man för att mobilitetstjänster ska bli en naturlig del i vardagen. Vi är vana att äga vår egen bil och vi åker gärna ensamma i den.
– Den yngre generationen som ännu inte hunnit fastna i mönster kan nog lättare ta till sig konceptet. För den äldre generationen är det viktigt att göra det här attraktivt. Jag tror att vi kommer att välja mobilitetstjänster i framtiden om vi ser att klimatet gynnas och att det är billigare och ger kortare restid. Vem vill inte få tid över till annat än att sitta och köra bil!