När en industri med en historia som sträcker sig över 1000 år tillbaka i tiden möter modern digital teknik händer spännande saker. Genom att koppla upp Bolidens gruva i Kankberg ökade både effektiviteten och produktiviteten. Men digitaliseringen gör också gruvan säkrare och mer tillgänglig. – Det här digitalisering på riktigt. Ett projekt som många andra företag kan lära sig av, säger Eilert Johansson, projektledare på RISE.
Det satsas mycket pengar och resurser på att digitalisera svensk industri för att öka dess konkurrenskraft. PIMM-projektet i Bolidens gruva i Kankberg är ett skolexempel på hur den transformationen kan gå till. PIMM står för Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining. Namnet säger mycket om vad det handlar om: trådlös mobilkommunikation nere i gruvor.
– Vi byggde en mobilinfrastruktur med den senaste tekniken 400 meter under jord. Ett resultat är att man nu kan använda 5G-teknik i industriella sammanhang. Bara att slippa dra kablar i gruvan för att övervaka temperaturer, luftkvalitet med mera spar väldigt mycket tid och pengar, säger Eilert Johansson.
– Mobilnät används ju dagligen av miljoner människor ovan jord, men det här var första gången gruv- och telekomindustrin möttes för att använda den i ett industriellt sammanhang, säger Eilert Johansson.
Trådlösa nät mäter rörelser i berget
De trådlösa näten förmedlar information från sensorer som mäter rörelser i berget, temperaturskillnader med mera. Men det handlar också om att hantera videoströmmar i olika riktningar och mycket korta svarstider för fjärrstyrning.
Genom att kommunikationen gör det möjligt att använda robotar och att fjärrstyra hjullastare och andra maskiner i gruvproduktionen finns stor potential till ökad effektivitet, produktivitet och inte minst säkerhet.
Med maskiner som styrs från ett kontorsrum en bit från brytningen slipper man till exempel att vänta på att spränggaserna ska ventileras bort innan produktionen kan återupptas efter sprängning.
– Boliden ser en jättepotential i ökad produktivitet och håller nu på att automatisera alla bolagets gruvor. Säkerhetsmässigt ger det möjlighet att flytta arbetstillfällen längre bak i produktionen, bort från det osäkrade berget där brytningen sker, säger Eilert Johansson.
Tillgängligheten i gruvan ökar
Den nya tekniken för inte bara med sig förbättringar i produktivitet och säkerhet; även tillgängligheten för de som arbetar i gruvan förbättras. Tack vare det mobila nätverket ger de möjlighet att hålla kontakt med familj och vänner via en mobiltelefon – från 400 meter ner i berget.
Fortsättningsprojekt med fokus på utbyte av data
Alla parter som deltog i projektet är mycket nöjda med resultatet som bland annat lett till det pågående fortsättningsprojektet PIMM DMA som ska avslutas i juni 2019 och fokuserar på hur företag kan utbyta data via molnlösningar.
– Det här är digitalisering på riktigt. Det handlar om en av de första digitaliseringarna av tung industri i Sverige. Det är inte bara en massa prat, utan alla parter har verkligen kommit långt på sin digitaliseringsresa, säger Eilert Johansson.
Och det är inte bara deltagarna i projektet som dragit nytta av den kunskap som skapats.
– Nej, vi har delat med oss av våra lärdomar till många. PIMM har gett massor av spinnoffer, både projekt som RISE är delaktigt i och andra där företag drar nytta av kunskapen från projektet och implementerar den i sina verksamheter, säger Eilert Johansson.
Om PIMM
PIMM var ett samarbete mellan Boliden, Ericsson, ABB, Telia Sonera, Volvo CE, Wolfit och Luleå tekniska universitet och pågick 2015-2017. Med spjutspetsteknik och stora tekniska kunskaper från alla deltagare skapades trådlösa kommunikationsnät baserade på Ericssons 5G-teknik och ABB:s automationssystem i Kankbergsgruvan i Västerbotten. Gruvan var tidigare en koppargruva, men används i dag för brytning av guld och tellur.
PIMM finansieras av det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation.
