Fönster med automatiskt solskydd och uppkopplade funktioner. Det kan snart vara verklighet.
– Det här är ett roligt projekt. Det kommer verkligen bli ett multifunktionellt fönster som vi kan testa, demonstrera och kommersialisera, säger Jerry Eriksson, projektledare på RISE.
Allt mer i våra liv blir uppkopplat. Om inte mot internet så mot något annat. På RISE jobbar de främsta experterna inom glas tillsammans med industrin för att hitta nya funktioner och användningsområden.
– Vi tittar på hur vi kan addera funktionalitet till glas, säger Jerry Eriksson.
Elektronoma glas kan ändra transparens
En grund för projektet ”Smarta Multifunktionella Glas” är så kallade elektrokroma glas. Det är företaget ChromoGenics som redan idag har en teknik för fönster som kan ändra transparensen, alltså hur genomskinliga de är. Den tekniken kan man använda för att reducera solvärmeinstrålningen och därmed spara energi i byggnader.
Målet är att utveckla en helhetslösning som kan anpassas till olika kundbehov och är förberett för integration i bland annat byggnadsautomationssystem.
Men det är bara början. I projektet sammanförs kunskap inom många områden. I dag finns det funktioner som är mer eller mindre mogna för kommersialisering – projektet ska undersöka om de går att kombinera för ännu bättre resultat.
– När vi har ett glas med ett elektriskt ledande skikt – vad kan vi då tillföra? Kan solceller användas för att driva funktionalitet? Kan man lägga till funktioner som passar in i smarta hem? Koppla samman med Internet of Things? Få in touchfunktionalitet för interaktion? Eller olika former av informationsgivare? Det är några av alla möjligheter Jerry Eriksson nämner.
Kraven på fönster är höga när det kommer till hållbarhet och isolering. Och dessutom ska de klara av en livslängd på 20-30 år eller ännu längre.
Projekt i uppstartsfasen
Än så länge är projektet i uppstartsfasen. Det är RISE som projektleder och överser de olika arbetspaketen. Men redan nu kan man se att arbetet har positiva effekter för näringslivet när kompentenser möter behov.
– Det här är en fortsättning på en genomförbarhetsstudie som gjordes. Och vi kan se att det redan skapats samarbeten mellan tillverkare, utvecklare och kunder. Det är något av det som är så spännande med det här projektet. Projektgruppens sammansättning är verkligen som man önskar. Där forskningskompetenser kombineras med industripartners som alla tillför kunskap från sitt håll.