Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Framgångsprojekt med SKF kan minska både sjukdomar och matsvinn

Bakterier som samlas och sprids till mat och dryck i livsmedelsindustrin kan leda till att mängder av mat måste återkallas. Men det går att göra livsmedelshanteringen säkrare och dessutom snällare mot miljön, visar analyser som RISE genomfört på uppdrag av SKF.

Inför lanseringen av en ny sorts kullager för livsmedelsindustrin ville SKF ta reda på hur förekomsten av bakterier ser ut i matfabrikernas kullagerenheter. RISE svarade på uppgiften och lät bygga en sorts mini-industri i sin egen verkstad, där rullband tillsammans med gamla och nya sorters kullagerenheter kunnat testas skarpt mot varandra.

Birgitta Bergström, projektledare på RISE och ansvarig för projektet, beskriver det som ett ovanligt roligt arbete där flera sektioner inom RISE varit engagerade.

– Vi har kunnat erbjuda en helhet, från att sammanställa fakta från litteratur till att göra tester både i industrin, i labbet och i vår pilothall. Att vi kan ta in utrustning och verkligen testa i halvstor skala tycker jag är en mycket bra möjlighet som vi har, säger hon.

Gamla kullager grogrund för mikroorganismer

Som en del av projektet samlades gamla kullager in, som suttit länge ute i industrin. I sina analyser konstaterade RISE att det kunde finnas så mycket som en miljon bakterier per gram fett i kullagerenheterna. Bland annat hittade man Listeria, som man kan bli sjuk av. Förklaringen, enligt SKF, ligger i lagerenheternas konstruktion samt att de kontinuerligt måste smörjas. Det leder till ett överskott av fett som tillsammans med matrester och vatten riskerar att bli en grogrund för mikroorganismer.

Flera fördelar med de nya kugghjulen

Den nya sortens kullager visade sig här ha flera fördelar, konstaterade RISE. Den slätare och mer slutna designen gjorde att smuts och matrester inte kom in på samma sätt och de var lättare att rengöra. Dessutom behöver de inte smörjas, vilket gör att man slipper överskottet av fett. Sammantaget leder det till mindre vattenförbrukning, bättre livsmedelssäkerhet och mindre miljöpåverkan i stort, säger Eva Otel, ansvarig för projektet för SKF:s del.

–  Så klart har det en stor betydelse för mat- och dryckindustrin. Matsäkerhet är en viktig aspekt men också att reducera matsvinnet. Dessutom är vattenbesparing en av de ledande KPI:er som livsmedelsindustrin tittar på, säger hon.

Birgitta Bergström på RISE tycker att samarbetet med SKF föll ut väldigt väl.

– Man medverkar till att produkter blir säkrare och hållbarare och det vill vi ju. Alla små förändringar gör att det blir lite bättre, säger hon.