Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Förpackningar som reagerar och agerar

Föreställ dig ett förpackningsmaterial som känner av omgivningen och kommunicerar med omvärlden. Det är vad experterna inom forskningsområdet biobaserad elektronik tittar på just nu.

– Vi undersöker vilka möjligheter integrationen av aktiva material i ett papper kan öppna. Här diskuterar vi både hur man lägger till de aktiva materialen redan i papperstillverkningsprocessen och i framtida applikationer, berättar Karl Håkansson.

Karl leder och utför forskning i syfte att förstå var biobaserade material har potential att överträffa icke biobaserade material inom elektronikområdet. Dagens nanoteknik har öppnat dörrarna för att funktionalisera material och skräddarsy egenskaper ner på minsta beståndsdel.

I framtiden kan detta möjliggöra funktionalisering av inte bara förpackningar. Även tapeter, textilier eller till och med exotiska applikationer, varför inte rymdrobotar.

Demonstratorer av biobaserad elektronik

Även om forskningen fortfarande är på en grundläggande nivå är det klart att man med fantasins hjälp kan tänka sig många applikationer som skulle göra tillvaron lite enklare, och kanske roligare. Som tidigare har materialforskarna tagit hjälp av designers för att visualisera hur de aktiva materialen skulle kunna användas. Denna gång var det Frida Roth från Nackademin som under handledning av Karin Edström skapat två demonstratorer som också visades under Scanpack 2018.

Den första demonstratorn är en krage i aktivt papper som man kan trä på sin take-away-kaffe.

– Föreställ dig att du kan hålla ditt kaffe vid den perfekta temperaturen så länge du vill, exempelvis genom att koppla kragen på din kopp till USB-porten i din bil eller dator, säger Karin.

Den andra demonstratorn är en telefonförpackning med elektromagnetisk avskärmning som gör det omöjligt att ansluta till telefonen när den ligger i förpackningen. Kanske önskvärt när man inte vill bli störd eller vid transport av mobilen då man vill säkerställa att den inte kan manipuleras utifrån. Eller i känsliga sammanhang där man inte vill riskera avlyssning.

Mobilavskärmande förpackning
Elektromagnetisk avskärmning gör det omöjligt att ansluta till telefonen när den ligger i förpackningen.

Läkemedelsförpackning med äkthetsbevis

Säkerhet är verkligen temat i den tredje demonstratorn. Här handlar det om en till synes vanlig läkemedelsförpackning, men den har försetts med funktioner som gör att den inte ska kunna öppnas utan att det syns att den blivit manipulerad. Något som kan fungera som äkthetsbevis.

– Biobaserade material har förstås ett värde i sig, att de kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Men genom att addera funktionalitet som elektronik i papperet kan de inte bara ersätta utan också överträffa de traditionella fossilbaserade materialen, hävdar Karin och Karl.

Tror på biobaserad teknik

Maria Sundin är projektledare från RISE sida när det gäller demonstratorerna. Hon ser mycket positivt på att nu kunna visa att tekniskt avancerade material faktiskt kan vara biobaserade.

– Det leder förhoppningsvis till mer forskning inom området och till att produktframtagare vågar använda biobaserade material även i applikationer där råvarorna idag kommer från andra källor.

Published: 2018-10-04
Sandra Pousette

Kontaktperson

Sandra Pousette

Projektledare

Läs mer om Sandra

Kontakta Sandra
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.