Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Food Venture Sweden ger nya affärsmöjligheter

Food Venture Sweden är livsmedelsbranschens mötesplats för startup-bolag, industri och investerare. Eventet stimulerar till samverkan och affärsmöjligheter för att skapa en globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv livsmedelsbransch. Årets event arrangerades den 14-15 maj, av RISE via Livsmedelsacceleratorn.

För fjärde året i rad arrangerades Food Venture Sweden den 14-15 maj i Göteborg. Food Venture Sweden är en årlig mötesplats för startups, industri och investerare som skapar förutsättningar för utveckling och kommersialisering av branschen. 

– Intresset att medverka är stort och drygt 30 nationella startups var i år utvalda för deltagande. De fick möjlighet att presentera sig och sitt erbjudande för både nationella och internationella storföretag och investerare, berättar Elén Faxö, projektledare på RISE. 

Produkt, teknologi och tjänst

Startupbolagen är tidiga företag med både produkter, teknologier och tjänster inom livsmedel. Men det är inte bara intresset bland startup-bolagen som är stort. Många aktörer inom livsmedelsbranschen har fått upp ögonen för värdet av att ha kontakt med tidiga bolag. 

– Ett av grundsyftena med Food Venture Sweden är att just synliggöra potentialen som finns med startups i livsmedelsbranschen. Många aktörer i industrin ser stor potential i extern innovation och uppskattar att vi samlar de vassaste startupsen under ett tak för initiering av dialoger. Spektrat på möjliga samarbeten är stort. Det kan röra råvaror, logistik, teknologier eller förvärv. Det kan också innebära att startupen får sin första kund. Vi räknade med över hundra bokade one-to-one-möten mellan startups, industri och investerare. Dessa möten kan lägga grunden för viktiga framtida samarbeten, berättar Elén Faxö.

Färsking mötte sin första finansiär

Någon som vet hur det är att träffa rätt finansiär på ett Food Venture Sweden-event är Amanda Larsson, grundare på Färsking. Färsking medverkade på Food Venture Sweden 2017 och var då ett tidigt UF-företag med hälsosamma frukostprodukter och snacks till den yngre konsumentgruppen. I dag säljs produkterna i dagligvaruhandeln runt om i Sverige.

– Food Venture Sweden var en bra mötesplats för oss där vi fick träffa andra i samma sits och dela erfarenheter. Samtidigt fick vi träffa branscherfarna människor som vi fick bra input från. Vi träffade även vår första investerare. Det var väldigt kul att delta, säger Amanda Larsson.

Personliga möten viktiga för ConsumIQ

ConsumIQ deltog på Food Venture Sweden 2018. Bolaget utvecklar tjänsten Matlistan.se, en digital assistent för alla som vill spara tid & förenkla vardagens planering och inköp av matvaror. ConsumIQ vann pitchtävlingen på Food Venture Sweden 2018, något som ledde till samarbete med IBM under 2018. Men det är inte det enda Morgan Skarin, VD på ConsumIQ, vill lyfta fram som positivt med deltagandet:

– De personliga mötena är det som sticker ut, både med personer från livsmedelsbranschen och investerare. Det var en härlig atmosfär på eventet när vi var med, som att vi satt på samma sida av bordet med investerarna, säger Morgan Skarin.

Morgan Skarin vill också skicka med ett gott råd till andra bolag som funderar på att delta på Food Venture Sweden:

– Jag ser det som en självklarhet att delta. Du investerar bara din egen tid, och har chans att få bra utfall av den investeringen. Men det gäller att vara förberedd, veta varför du är på plats och vilket ditt mål med deltagandet är.

Hållbar tillväxt

Att skapa hållbar tillväxt i livsmedelsbranschen är centralt för Food Venture Sweden. Området och investeringsviljan drivs i stor utsträckning av hållbarhet och spektret är brett. Det kan handla om nya proteinkällor, hälsosamma mellanmål, klimatreducerande tjänster, tjänster som minskar matsvinn eller digitala lokala marknadsplatser.

– Vi tror på att det är tillsammans vi bygger framtidens livsmedelsbransch och är oerhört glada över att Food Venture Sweden gör skillnad och är med och driver ambitionen om en hållbar tillväxt framåt, avslutar Elén Faxö.