Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ericsson och RISE samarbetar för morgondagens digitala samhälle

Sverige och världen står inför många nya samhällsutmaningar. Fortsatta satsningar på forskning och innovation är avgörande för att Sverige ska behålla sin position som välfärdsland. Nu går Ericsson och RISE samman för att tillsammans stärka Sveriges forsknings och innovationskraft och finna lösningar för ett mer hållbart samhälle.

Ericsson och forskningsinstitutet RISE har tecknat samarbetsavtal om ett långsiktigt strategiskt samarbete för att stärka forskningen och innovationskraften hos båda parterna. I ett första skede inriktas samarbetet mot framtidens transportsystem, Internet of Things, cybersäkerhet, förpackningar som en del av den uppkopplade logistik-kedjan samt sensorer.

- RISE har kompetens inom många områden som är relevanta för oss. Avtalet kan ge oss forskning inom strategiskt viktiga områden, kompetensutveckling av medarbetare, ökat nyttjande av RISE infrastruktur och testanläggningar samt att vi gemensamt utforskar de möjligheter som är kopplade till morgondagens digitala samhälle och den transformation som behöver ske, säger Erik Ekudden, Chief Technology Officer på Ericsson.

Bred utrullning av 5G

RISE skapar förutsättningar för att rulla ut 5G i olika industrier och tillämpningar.

– Det kan vara gruvor såväl som fastigheter, sjukhus, fabriker eller universitetscampus. RISE är aktivt i en mängd branscher och kan ge stöd för att 5G ska kunna tillämpas och komma ut på bästa vis, säger Erik Ekudden.

Nya teknologier är en genväg till ett mer hållbart samhälle

Samarbetsavtalet löper över minst fem år. Inom ramen för samarbetet ska också ett årligt öppet seminarium arrangeras för att sprida ny kunskap till fler aktörer.

- För många av de samhällsutmaningar som Sverige och världen står inför är ny teknologi en del av lösningen. Nya teknologier erbjuder en genväg till ett mer hållbart samhälle. Det gäller till exempel klimathotet och omställningen till ett mer hållbart transportsystem. Fortsatta satsningar på forskning och innovation är avgörande för att Sverige ska behålla sin position som välfärdsland. De innovationer och lösningar som blir resultatet av vår samverkan kommer att vara till nytta för samhälle och svenskt näringsliv, säger Pia Sandvik, VD RISE.

Publicerad: 2019-10-15
Per-Olof Sjöberg

Kontaktperson

Per-Olof Sjöberg

Affärs-och innovationsområdeschef

Läs mer om Per-Olof

Kontakta Per-Olof
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.