Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

En plattform för hållbar materialanvändning

Vi människor använder alldeles för mycket av jordens resurser och behöver ställa om till en cirkulär ekonomi, där material används på ett mycket mer hållbart sätt. Elin Larsson är ny chef för det strategiska innovationsprogrammet RE:Source, som är Sveriges största satsning på forskning och innovation inom hållbar materialanvändning.

Elin Larsson, programchef Re:Source

– Re:Source är en viktig bit i det nya pussel vi håller på att lägga. Det gäller alltifrån att kunna bidra med forskning som kan guida både privat och offentlig sektor i vad som är rätt val och rätt väg att gå, till att stötta nya lösningar och affärsmodeller att kunna skala upp och närma sig marknaden.

RE:Source har funnits sedan 2016 och hittills har cirka 170 projekt startats inom en rad olika områden: byggmaterial, plast, mat, textil, elektronik, metall, policy, design, med mera.

Re:Source viktigt för samverkan

Elin Larsson tycker att RE:Source har en viktig roll att spela vad gäller samverkan över gränser och tvärfunktionella samarbeten mellan olika aktörer i ekosystemet – alltifrån företag, forskare, akademi till politiker och myndigheter.

– RE:Source kan vara en samlande plattform för hur vi ska få till hållbar materialanvändning där vi håller oss inom planetens gränser.

Även om det också finns många hinder på vägen så ser Elin Larsson stora möjligheter i form av digitalisering, innovation, ny teknik och nya kundbeteenden.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att vara en del av denna omvandling. Vi måste skapa nya och bygga om många av våra processer och strukturer för att lära oss göra affärer inom planetens gränser, där människor har lika villkor.  

Näringslivet viktig spelare

Elin Larson har lång erfarenhet av hållbarhetsarbete inom näringslivet och i gemensamma projekt mellan näringsliv, akademi och myndigheter.

– Näringslivet är en viktig spelare i att få till den systemförändring vi vill se och jag har en förståelse för både möjligheterna och utmaningarna företagen har i detta. Jag har också erfarenheter från att jobba i gemensamma projekt och har upplevt vilka utmaningarna som kan komma med det. Det är allt i från att vi pratar olika språk, har olika tidsperspektiv och olika syn på vad ett lyckat slutresultat är. Och det är viktigt att vi har olika roller, men man behöver kunna måla upp en gemensam bild trots våra olikheter och ha en förståelse och respekt för varandras expertis och roll. När man lyckas med detta kan man skapa verklig förändring och nå fantastiska resultat.

Vad har RE:Source åstadkommit om fem år?

– Då har våra resultat fått stor spridning och vi kan se hur de har bidragit till verklig förändring i samhället. Och då är vi en plattform för kunskap, inspiration och samarbete dit olika aktörer vänder sig, både svenska och internationella. Därigenom kan vi visa att Sverige är ett föregångsland för materialnyttjande inom planetens gränser genom innovation och samverkan.