Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

DigiCORE analyserar, konkretiserar och fördjupar digitalisering

Digitaliseringen och teknikutvecklingen går i en rasande takt - nya metoder och möjligheter utvecklas ständigt. Men hur ska ett företag veta vilken lösning som passar bäst för en speciell affärsidé eller innovation? Genom att ta hjälp av DigiCORE. 

DigiCore, digital collaboration and research, är ett labb och en testbäddsverksamhet i Västerås som är ett samarbete mellan RISE och Automation region. Hjärtat ligger i verksamhetens andra våning där en test- och demoanläggningen byggts.  

– Vi startade 2018 med en VR-studio och därifrån byggde vi sakta upp DigiCORE, säger Larisa Rizvanovic, enhetschef inom Smart Industrial Automation på RISE. 

I dag finns över tio olika tekniklösningar indelat på fyra labb. Besökarna kan ta del av teknikmetoder med inriktning mot bland annat uppkopplad industri, AI och maskininlärning, AR och VR samt lösningar med fokus på innovation. Syftet är att skapa en slags experimentverkstad där företag och organisationer bättrar på kunskapen kring digitalisering och vilka möjligheter som kommer med de olika teknikerna. 

– Vi visar vilka olika lösningar man kan skapa vid digitalisering och vilken utrustning man behöver, vad man ska tänka på och vilken mjukvara man behöver, säger Larisa Rizvanovic. 

Undersökning av möjliga lösningar sparar tid och pengar

Att först undersöka vilka tekniker och möjliga lösningar som finns istället för att kasta sig in i en specifik teknik sparar nämligen ofta både tid och pengar. 

– Ofta händer det att ett företag väljer ett teknikområde och påbörjar ett projekt för att ett halvår eller ett år senare upptäcka att det inte var rätt område. Kommer man till DigiCORE kan vi visa företaget olika möjligheter som sen är till hjälp när de ska avgöra vilken teknik som passar bäst för det de vill åstadkomma, säger Larisa Rizvanovic. 

De ska förstå vilken nivå de befinner sig på, vilken teknik de borde arbeta med och vilket värde deras användare har

Hjälp på olika nivåer

Företag och organisationer kan välja på vilken nivå och i vilken utsträckning de vill ta hjälp av DigiCORE och RISE. Är man ute efter att få en överblick och exempel på olika digitala lösningar finns erbjudandet inspiration. Då får man under fyra timmar en rundvandring i labben av forskare som ger en introduktion till de olika teknikområdena genom föreläsningar och demonstrationer.

Konkretisering hjälper till att välja väg

För de företag som kommit ett steg längre i sin digitalisering finns konkretisering. Konkretisering innebär att RISE analyserar företagets behov, var det befinner sig idag och med det som grund samarbetar med företaget i arbetet med att ta fram en företagsspecifik handlingsplan. 

– Då hjälper vi vår kund att hitta ett koncept eller ett business case. De ska förstå vilken nivå de befinner sig på, vilken teknik de borde arbeta med och vilket värde deras användare har, säger Larisa Rizvanovic. 

Fördjupning tar stöd i forskning

Det tredje alternativet RISE erbjuder genom DigiCore är Fördjupning. Då har verksamheten i fråga redan beslutat vilken typ av digitaliseringsmetod som ska användas. Därefter påbörjas ett längre projekt där RISE kopplar på relevant expertis och forskning. Samarbetet utmynnar i ett verifierat forskningsresultat som kan användas i verksamheten. 

–  Ett sådant projekt kan sträcka sig från en månad till sex månader eller två år. Arbetet sked i nära samarbete med våra forskare som har stor expertis om teknologin. I Fördjupning kan man verifiera, testa och prova och skapa ett koncept, säger Larisa Rizvanovic. 

För alla de företag som saknar nödvändig digitala kunskap blir det många gånger smidigare att samarbeta med DigiCORE och RISE än att lägga tid och energi på att försöka hitta rätt kompetens på arbetsmarknaden.

– Istället för att lägga tid på rekrytering kan de komma till oss och redan från dag ett jobba med våra forskare som verkligen kan teknologin, avslutar Larisa Rizvanovic.

Published: 2021-05-31
Larisa Rizvanovic

Kontaktperson

Larisa Rizvanovic

Enhetschef

Läs mer om Larisa

Kontakta Larisa
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.