Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Deras samarbete startade på Food Venture & Partnering Days

Food Venture & Partnering Days är en arena där startup-bolag, livsmedelsindustri, framgångsrika entreprenörer, experter, investerare och affärsänglar inom livsmedelsbranschen samlas för att hitta möjliga samarbeten. Två aktörer som hittade varandra via evenemanget är IBM och startup-bolaget IQ Chef. För dem ledde mötet till ett samarbete som innebar att IQ Chef tog klivet in i IBMs globala entreprenörsprogram.

Food Venture & Partnering Days samlar ett hundratal medverkande och syftar till att kommersialisera innovativa idéer och skapa hållbar tillväxt i livsmedelsbranschen. Värd för eventet är Livsmedelsacceleratorn som drivs av RISE.

Urvalet av startup-bolag görs av RISE affärsutvecklare inom livsmedel och för deltagare innebär det en möjlighet att på kort tid få träffa Sveriges mest innovativa bolag inom livsmedelsbranschen. För startup-bolagen, som utvecklar både produkter, tjänster och teknologier, innebär det en möjlighet att få presentera sitt företag och nätverka med etablerade aktörer och finansiärer. Som förberedelse erbjuds alla startup-bolag gratis pitchträning och rådgivning av Livsmedelsacceleratorn.

Nystartade IQ Chef fann en partner

För Christopher Heybroek, vd på nystartade IQ Chef som erbjuder aktörer inom livsmedelsbranschen system för att skapa personliga rekommendationer baserade på AI och maskininlärning, innebar 2017 års upplaga av Food Venture &Partnering Days ett möte som kom att bli betydelsefullt.

- Helt plötsligt satt jag och pratade med IBM, det hade inte hänt om det inte vore för Food Venture & Partnering Days. Vi började diskutera olika möjligheter och idag har vi tagit klivet in i IBMs globala entreprenörsprogram och kan erbjuda våra kunder lösningar som bygger på deras teknologi, säger Christopher Heybroek.

En arena för innovation och samverkan

För Kenth Juthberg på IBM, som var den som satt på andra sidan mötesbordet, är Food Venture & Partnering Days ett tillfälle att hitta samarbetspartners bland nystartade bolag.

- För mig personligen är det oerhört stimulerande att se och höra alla drivna entreprenörer som berättar om sina bolag. För IBM:s Entreprenörsteam som jag är med och driver är detta jätteviktigt då vi vill initiera samarbeten som ger win-win, och genom att delta på Food Venture & Partnering Days kan vi hitta nya samarbeten på ett snabbare sätt, säger Kenth Juthberg.

Enligt Susanna Moore, företagsutvecklare på RISE, är det precis så här man vill att Food Venture & Partnering Days ska fungera.

- Vi vill skapa en arena där start-ups, industri och investerare ska kunna mötas och prata om samverkan, öppen innovation och partnerskap. Det här är vårt sätt att bidra till den svenska livsmedelsstrategins vision om en globalt konkurrenskraftig, innovativ och hållbar livsmedelsbransch säger Susanna Moore.

Published: 2018-10-02