Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Därför står det RISE på grönsaksvågen

Du har garanterat sett den. Kvadratisk och färggrann sitter den på vågen i mataffären eller pumpen på bensinstationen. Ett klistermärke med namnet RISE som garanterar att du får vad du betalar för oavsett om det gäller bensin eller svenska höstäpplen.

Från början var det bara ett konsumentskydd. Om ett instrument, som en våg, ligger till grund för priset på en konsumentvara säger lagen att vågen ska vara godkänd och genomgå återkommande kontroll. 

Hjälper även branschen

Numera är det lika viktigt för handlaren, så att de inte överlevererar till kunden.

– Det blir ett svinn för butikerna om vågarna visar fel, förklarar Camilla Grönkvist på Coop Väst.

RISE besöker regelbundet Coops butiker för att göra återkommande kontroller eller som branschen säger: ”kröning” av vågarna. Kontrollerna medför en del mail och administration och för att minska det började RISE, Coop Väst och Coop Kvalitet centralt att samarbeta för att utveckla systemet.

– Vi berättade om våra önskemål och hur exempelvis färre mail skulle kunna underlätta för oss.

Tillsammans med RISE tog man fram en lösning som underlättar både för RISE och för butik.

– Man ska inte lägga för mycket administration för någon part, det ska flyta.

Resultatet kallas Kundwebbplats Verifiering. Coop och butiken får en inloggning till RISE system och kan se hur kröningarna av vågarna ser ut i realtid. Det blir färre papper att hålla reda på och resultat utan fördröjning, och Camilla Grönkvist är nöjd med resultatet.

– Detta är vad certifiering handlar om, att ha kontroll på sin verksamhet.

Finns i hela Sverige

Att kontrollera mätinstrument är en öppen marknad, vem som helst som är ackrediterad kan bli kontrollör. RISE kontroller kan dateras tillbaka till 1600-talet och Kungliga Myntverket. I dag är man marknadsledande med 19 distriktskontor i hela Sverige.

– Finns det en våg eller bränslemätare långt uppe i Luleå, Gotland, Smygehuk så fixar vi det. Vi har bemanning över hela Sverige, förklarar Eddie Hasth, enhetschef för Kalibrering och Verifiering på RISE, med stolthet i rösten.

Utmaningar i framtiden är att hänga med i utvecklingen av fossilfria bränslen. Oavsett om vi i framtiden tankar med vätgas, fordonsgas eller något som vi ännu inte vet namnet på behöver RISE driva teknikutvecklingen framåt för att ta fram nya mätinstrument. 

– Det kommer hända mycket de närmast åren, och vi måste ligga i framkant för att säkerställa både konsumentskydd och rätt betalningssystem åt branschen. Målet är att fortsätta göra nytta för kunden.

Published: 2018-11-26
Eddie Hasth

Kontaktperson

Eddie Hasth

Avdelningschef

+46 70 542 14 50

Läs mer om Eddie

Kontakta Eddie
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.