Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Dags att digitalisera

Att digitalisera sin verksamhet är ofta en stor utmaning - särskilt för små- och medelstora företag med mindre resurser. RISE kunskapsplattform Dags att digitalisera är en stor hjälp på vägen för den som vill påbörja sin omvandling eller fördjupa sina kunskaper.  
– Vi vill medvetandegöra och väcka tankar om att det här är ett stort paradigmskifte, säger Katarina Pietrzak, projektledare och innehållsansvarig, på RISE. 

Digitaliseringen är vår tids stora revolution. Även om många företag har kommit långt i sin digitalisering finns det fortfarande andra vars branscher fortfarande är förhållandevis opåverkade. 

– Det är ju svårare för de små ganska analoga verksamheterna som ändå rullar på att ta sig an digitaliseringen och känna relevansen. Men även om det går bra just nu så måste man titta runt hörnet på vad som komma skall, säger Katarina Pietrzak. 

Ja, för även om det egna företaget går bra för stunden innebär digitaliseringen att omgivningen, det vill säga kunder, leverantörer och samarbetspartners, kommer börja ställa krav som du som företagare måste leva upp till för att ditt företag ska fortsätta vara framgångsrikt. En bra början för att förstå vad digitalisering innebär och hur det förändrar samhället och de marknader vi verkar på är att ta del av kunskapsplattformen Dags att digitalisera.

Utgångspunkt i pedagogisk forskning

Plattformen är skapad av RISE på uppdrag av Tillväxtverket. I framtagandet utgick man ifrån pedagogisk forskning för att få plattformen så engagerande som möjligt och för att den skulle tas emot på bästa sätt. 
Användaren kan ta del av text och rörligt material inom 12 olika delområden, allt ifrån hur industri påverkas av digitalisering till digital säkerhet och hur man på bästa sätt ökar kännedomen om sitt företag och startar e-handel. 

Varje delområde är därefter indelat i olika avsnitt där det finns mer grundläggande information men också fördjupning och tips på intressanta länkar för den som vill lära sig ännu mer. 

– Du ska kunna ta del av informationen i det format som passar dig bäst, rörligt eller i text. Totalt är det 227 unika avsnitt. Det är ett jätteprojekt, säger Katarina Pietrzak. 

I filmerna medverkar forskare, experter och företag som genomgått en lyckad digitalisering. 

– Det handlar mycket om att inspirera, menar Katarina Pietrzak. 

Fri användning av materialet

Materialet på plattformen ligger också öppet för nedladdning då det är licensierat under Creative Commons.
Det innebär att vem som helst kan använda materialet i egna utbildningar eller modifiera det för att passa ett visst syfte. 

– Bara man anger källa så kan man ta ner det och ändra i det och använda det precis så som det passar en bäst, påpekar Katarina Pietrzak.

Plattformen lanserades i juni 2019 och det är RISE som nu driver plattformen vidare. 

– Sen RISE tog över förvaltningen håller vi den uppdaterad och ser till att den är relevant. 

Används av många olika verksamheter

Många har hittat till plattformen och också använt den i egna utbildningar, inte bara företagare utan också andra mer otippade verksamheter.

– Vi får hela tiden förfrågningar från folk som upptäckt den och vill göra en egen variant och kanske lägga till ett ämnesområde. Det är också många som använder den från andra områden än vad vi hade tänkt, som kommunförvaltningar. 
Och under coronapandemins mest intensiva period i våras upplevde man att än fler sökte sig till materialet.
– De olika permitteringsavtal som kom då var ofta kopplade till utbildning samtidigt som det fanns en allmän medvetenhet om att man borde använda sin tid till att förkovra sig. Vi fick väldigt mycket frågor då och hade mycket att göra.

Nu pågår också ett arbete med att utifrån innehållet på plattformen skapa riktade utbildningar till specifika företag. 

– Vi för dialoger med externa kunder till RISE om hur man skulle kunna bygga specialvarianter där man kompletterar med något mer innehåll, avslutar Katarina Pietrzak.

Published: 2020-10-22
Katarina Pietrzak

Kontaktperson

Katarina Pietrzak

Senior projektledare/ Utbildningsstrateg

Läs mer om Katarina

Kontakta Katarina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.