Metallproduktionen i Sverige har tagit stora kliv framåt när det kommer till hållbarhet. Men det saknas i dag ett system där nyttan av miljövänliga val synliggörs. Det nya projektet Traceability – for sustainable metals and minerals vill ändra på det.
– Vi vill skapa bra förutsättningar för att kunna konkurrera med hållbar metallproduktion – till exempel genom återvunnet material och CO2-reduktion, säger Frida Höjvall projektledare på RISE.
Metaller är grundämnen och därmed cirkulära. De går att smälta ner och använda på nytt. Det ger stora fördelar – men gör det också utmanande att hitta någon form av märkning som håller. Ett miljömärkt äpple äts upp eller ruttnar, men metall kan användas och smältas ner många gånger.
Hållbara aktörer ska främjas
Den svenska gruvindustrin har i många fall kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Men till skillnad från till exempel livsmedel går det idag inte att köpa rättvisemärkt eller miljömärkt koppar. Idag bestäms priserna på koppar på världsmarknaden.
– Vi tror att det finns ett värde i hållbart framställd koppar. Ett värde som marknaden är beredda att betala för, säger Frida Höjvall.
Och det är där RISE kommer in. Tillsammans med gruvindustrin utreder man nu hur man kan skapa ett system där hållbara aktörer främjas, vilket i sin tur främjar utvecklingen av en hållbar industri.
– Det är Svemin (branschorganisation för gruvor- mineral- och metallproducenter) som är ägare av projektet och deras medlemmar som lyft frågan och som är drivande i att hitta en lösning, säger Frida Höjvall.
Blockkedjor extra intressant
Extra intressant är blockkedjeteknologin, som både kan vara en lösning för en fysisk spårbarhet där produkten kan följas i hela värdekedjan eller en så kallad ”Certificate trading” lösning. Certificate trading används när det är svårt att fysiskt spåra en produkt, men det finns en vilja att ändå främja hållbara aktörer. Ett exempel är palmolja, där livsmedelsproducenter köper certifikat från producenter som producerat oljan på ett hållbart sätt, men det behöver inte vara just den oljan som sedan används i deras livsmedel. Ett annat exempel att inspireras av är grön el, där den mängd grön el som köpare väljer att betala för garanterat produceras, men det är inte garanterat att det är just grön el som köparen får.
Blockkedjetekniken bygger på att information sprids ut bland flera användare i ett nätverk. Dessa kontrollerar sedan varandra vilket ger ett större skydd mot fusk till exempel. Blockkedjetekniken fick sitt breda genomslag genom kryptovalutan Bitcoin.
– Man ska komma ihåg att blockkedjeteknik inte är något magiskt. Det gäller att utforma det så att rätt information kommer in i systemet. Det kommer krävas handpåläggning och utvärdering för att hitta det bästa sättet att tillämpa tekniken, säger Frida Höjvall.
Hur en vanlig kund kan komma att märka av den hållbart producerade metallen är också något som projektet undersöker. Till exempel kan man tänka sig ett system som det liknar det som finns med grön el. Att den mängd hållbar el du betalar för kommer produceras – men att den el du får hem till dig kanske kommer från någon annan källa.
– Vi vill utforska olika metoder och koncept. Men gemensamt är att de bygger någon form digital spårbarhet istället för enbart fysisk spårbarhet, säger Frida Höjvall.
Projektet Traceability finansieras av det Strategiska innovationsprogrammet STRIM, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.