Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bekväma kläder stoppar farlig strålning

Obekväma och otympliga blykläder är ofta ett nödvändigt ont för sjukhuspersonal som arbetar med strålning. Nu utvecklas nya strålskyddskläder, lika säkra som dagens blykläder men betydligt skönare att bära.

Sjukhuspersonal har ofta problem med nacke och rygg. En av de bidragande orsakerna tros vara de tunga blykläder som personalen använder för att skydda sig mot strålning. Kläderna bärs ofta under många timmar i sträck, exempelvis vid komplicerade operationer där röntgen används. 

Bättre arbetsmiljö för sjukhuspersonal

Enligt en undersökning från Hälsoteknikcentrum i Halmstad uppger över 80 procent av sjukhuspersonalen att de skyddskläder som idag finns på marknaden är varma, tunga och obekväma. För att förbättra arbetsmiljön och minska de ergonomiska besvären hos personalen utvecklar företaget 10MD nya skyddskläder.

Nya kläder kan vikas och tvättas

De nya kläderna består av en flexibel väv som släpper igenom vattenånga. Trådarna i väven är uppbyggda av en komposit som är strålningsabsorberande och som ligger omlott i väven.

Tack vare materialet kan kläderna både vikas och tvättas, något som inte är möjligt med de vanliga blykläderna. Forskare på RISE har hjälpt företaget med materialutveckling, egenskapsutvärderingar samt tillverknings- och förädlingsprocesser.

– De nya strålskyddsmaterialen som är under utveckling, och där 10MD är i frontlinjen, kan på sikt innebära att arbetsmiljön för personal inom sjukvården som bär personliga strålskydd klart förbättras, säger sjukhusfysiker Jimmy Börjesson, Hallands sjukhus Halmstad.

Prototyper testas av sjukhuspersonal

Prototyper av kläderna har tagits fram genom att låta en ergonom intervjua sjukhuspersonalen som även har fått testa och utvärdera kläderna.

Publicerad: 2019-02-05