Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bättre vård när drönare levererar blodprov

LaborBerlin, Berlins provanalysenhet, transporterar varje år över 6 miljoner prover med lastbil, cykelbud, taxi, rörpost och ett internt rälssystem. För att effektivisera transporter utvecklar RISE tillsammans med LaborBerlin och Tekniska Universitetet i Berlin en metod där drönare används som komplement till övriga transportsätt.

Några kilometer från Brandenburger Tor i centrala Berlin ligger LaborBerlin, Europas största sjukhuslaboratorium. Laboratoriet har öppet 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, och tar emot cirka 18 000 prover varje dag. För akuta prover tar det mellan 38 och 60 minuter från ankomst till färdigt analysresultat, så transporttiden är en betydande del av kedjan.

– Transporterna upplevs som långsamma, ineffektiva och dyra, säger Rasmus Lundqvist på RISE. Det vill vi försöka råda bot på med hjälp av drönare.

Rasmus Lundqvist arbetar vid RISE autonomigrupp i Linköping. Tillsammans med kollegor från RISE och forskare vid Tekniska universitetet i Berlin utvecklar han en lösning där drönare på ett effektivt sätt ska kunna transportera prover och fungera som ett komplement till befintliga transportsätt.

– Det finns mängder med utmaningar kring att transportera prover med drönare, förklarar Rasmus. Till att börja med tekniska; vi behöver utveckla en drönare anpassad för ändamålet och som kan styras utom synhåll. Vi behöver även lösa både affärsmässiga och juridiska utmaningar; Hur ska vi få ekonomisk attraktivitet i lösningen? Hur kan vi säkerställa att tillämpningen uppfyller lagstiftarnas krav på säkerhet. Den typen av frågor arbetar vi med vid sidan av den tekniska utvecklingen.

Testat vid RISE testbädd i Västervik

Systemet testas vid RISE testbädd för drönare i Västervik. Anläggningen mäter 4 gånger 6 mil och är Europas största i sitt slag. Har finns erbjuds en säker infrastruktur där forskning, utprovning, certifiering, utbildning, marknadsföring och leveranskontroller av obemannade luftfarkoster kan genomföras.

Målsättningen med projektet som beräknas vara klart i december år 2018 är att etablera en flotta med autonoma drönare som regelbundet genomför leveranser till LaborBerlin och blir en integrerad del av den sammansatta logistikkedjan kring proverna.

– I slutändan vill vi såklart se till att vi med hjälp av modern teknik och innovativa lösningar kan effektivisera transporterna och därmed förbättra patientvården, säger Rasmus Lundqvist. Lösningen med drönare innebär också att vi ställer om till elektriska transporter, och det förbättrar ju både miljön och bidrar till en mer hållbar stad.

Published: 2018-10-10
Rasmus Lundqvist

Kontaktperson

Rasmus Lundqvist

Researcher

Läs mer om Rasmus

Kontakta Rasmus
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.