Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Aptitligare mat ska göra äldre friskare

I takt med att vi lever allt längre ökar andelen problem kopplade till hög ålder. Ett av dessa problem är dysfagi, svårigheter att tugga och svälja själv, med näringsbrist som följd. RISE arbetar med att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre med hjälp av 3D-skrivare.

Problemet med undernäring hos äldre kallas ”ålders-anorexia” och handlar om att de inte får i sig tillräckligt mycket av viktiga näringsämnen. Anledningarna kan vara att aptiten försämras eller att det finns en bakomliggande sjukdom, men kan också bero på att det helt enkelt är svårt att tugga och svälja. Undernäringen medför viktminskning, skörhet och minskad muskelmassa vilket i en negativ spiral leder till bland annat fallolyckor och mänskligt lidande.

– Äldre behöver bland annat dubbelt så mycket protein och även mer D-vitamin jämfört med yngre, för att inte tappa muskelmassa och bli svaga, säger Mats Stading, forskare på RISE.

Tillsammans med en japansk forskargrupp, utvecklar RISE 3D-printad mat. 3D-printad mat är en typ av mjuk kost som efterliknar utseendet på vanlig mat men konsistensen påminner om fast omelett. Detta är redan idag ett alternativ på marknaden och RISE utvecklar konceptet tillsammans med Findus Special Foods.

– 3D-printad mat ges till äldre på många vårdhem och i hemtjänsten, och det vi gör nu är att utveckla den så att den ska smaka mer och vara lättare att svälja. Hos en äldre människa försämras ofta både lukt- och smaksinnet, förklarar Mats Stading.

– Det handlar mycket om livskvalitet. Många äldre ser inte fram emot måltiderna men om maten smakar bättre är det ett led i att de kan hålla sig friska och aktiva längre.