Solljus långt in i byggnader sparar energi

Publicerad 2011-12-05

I dag finns lösningar där solljuset fångas upp, leds in och används i kontorsbyggnader med hjälp av plastfibrer. Men optiska fibrer av glas leder solljus längre än plastfibrer och med ett mer naturligt dagsljus. Genom att använda solljus fås energibesparingar och minskning av koldioxidutsläppen. Nu satsar Vinnova 1,8 miljoner på att utveckla och optimera tillverkningen.

Projektet ”Utveckling av kostnadseffektiv optisk fiber för solljusbelysning” drivs av RISE-institutet Glafo tillsammans med RISE-institutet Acreo, Uppsala Universitet, Parans, Glasma, Sibelco, Fibertronix, Akademiska hus och Trafikverket.

– Dagsljusets spektra är det ljus som människor mår allra bäst av. Med hjälp av optiska glasfibrer kan vi nå långt in i byggnader och tunnlar där man normalt måste förlita sig på traditionell belysning, säger Christina Stålhandske, forskare på Glafo.

Några av målen är att utveckla och optimera tillverkningen av glasfibern samt att använda tillverkad fiber i demonstrationsobjekt.

– Det kommer att krävas avancerad glaskemisk utveckling där man tittar på råvarorna, smältprocessen och tillverkningen i en specialtillverkad glasugn, säger Christina Stålhandske.