• Anders Holst forskar om artificiell intelligens och intervjuas om det i radio.

Sics-forskare berättar om tänkande maskiner

SICS Swedish ICT

21 januari 2011

Artificiell intelligens, AI, blir alltmer avancerad. Anders Holst på RISE-institutet Sics blev den 20 januari intervjuad i Vetenskapsradion om AI och sitt arbete med detta.

Kameror som känner igen ansikten, telefonväxlar som förstår röster, bilar som kan köra sig själva, en dator som kan svara på muntligt ställda frågesportsfrågor – fyra exempel på maskiner som i dag kan förstå problem och anpassa sig efter vad som krävs för stunden.

Det här gör att gränserna för vad som räknas som riktig intelligens flyttas, menar Anders Holst och tar i radiointervjun bland annat som exempel att matematisk talang delvis nedvärderades när räkneapparaten och senare miniräknaren kom, eftersom en maskin nu klarade av sådant som bara människor kunnat tidigare.

Men intelligens och tänkande i mänsklig bemärkelse är det inte frågan om ännu, om ens någonsin, trots att datorer i dag kan simulera mycket av hjärnans förmåga:

- Det är mycket svårt att säga. Det är en så ohyggligt mycket svårare fråga - att förstå hur vi funkar som människor, säger Anders Holst i intervjun i Vetenskapsradion.