Hur skapar vi hållbara städer med hjälp av Internet of Things; temadag i Kista

Publicerad 2014-10-13

SICS Software Week i Kista är en allt populärare mötesplats för företag, forskare, utvecklare och entreprenörer. Den sista dagen var temat Smart Sustainable Cities, där Internet of Things har en central del. På talarlistan fanns bland annat Ericsson, WWF och ett antal nystartade IT-företag. Ett av dem hade just kommit tillbaka från en inkubator i San Fransisco och drar nu igång en crowdsourcing-runda för att finansiera sitt nästa steg.

Internet of Things (IoT), där saker i den fysiska miljön kopplas upp mot internet med hjälp av sensorer, har funnits med som begrepp i några år och bär löfte om att hitta nya smarta sätt att styra och kontrollera vår omvärld; för att kunna agera proaktivt, kontrollera infrastrukturer, minska miljöbelastningen och spara personella resurser i olika sammanhang.

Ericssons vision är att ha 50 miljarder enheter uppkopplade 2020 ”i en digital representation av den verkliga världen”, som Ericssons Jan Höller beskriver IoT. Med hjälp av aktuatorer, som knyter samman sensorernas förädlade signaler, blir det möjligt att agera i den fysiska världen per automatik, till exempel styra vattenflöden, matcha energiproduktion mot efterfrågan vid olika tidpunkter på dygnet, styra trafikflöden, optimera fastighetssystem och underhåll.

Torsdagen bjöd på en rad talare med olika plats i IoT-ekosystemet, från Ericsson som beskrev spelplanen för IoT och hur den förändrats de senaste åren och vilka utmaningar som finns framöver, till Intel (öppnar nu ett av sina fem IoT-labb med målet att accelerera innovation i Kista), tjänsteleverantörer inom fastighetssidan, Världsnaturfonden WWF (vilket roll kan IoT spela i klimatomställningsfrågan), app-utvecklare och nystartade produktföretag.

Joachim Lindborg vid företaget Sustainable Innovation menade att vi behöver arbeta mer med affärsmodellerna.

-Idag prenumererar vi på musik via Spotify. Varför kan vi inte prenumerera på tjänster som optimerar energiförbrukningen i våra hus, undrade han, och passade på att lansera en innovationstävling inom vattenmätning.

-Syftet med dagen är att vara ett forum som samlar industrin inom ett tema och som matchar fram nya konstellationer för att få fart på utveckling och affärer, säger Markus Bylund vid SICS Swedish ICT som var dagens moderator.

Dagen avslutade med ett Hackaton för att ta fram nya IoT-tillämpningar för fastigheter.

Filmade avsnitt av alla presentationer ser du här.